Siirry pääsisältöön

Latua!

Kuluneen viikon tiistaina testasimme  luokkani kanssa Turun kaupungin suksivuokrauskonttia Impivaarassa. Jokaiselle innostuneelle pikkuhiihtäjälle löytyi sukset, vieläpä hyväkuntoiset ja voidellut sellaiset. Monot jalkaan ja menoksi ja runsas tunti suksilla kului vauhdikkaasti! Omien taitojen mukaisesti pysyttelimme naperolenkillä ja osa suuntasi kilometrin mittaiselle lisälenkille. Kyselyjä tuli, mennäänkö seuraavalla kerralla viimevuoden tapaan kiertämään metsälenkkiä pururadalle ja lupasin, että näin tehdään! Viimevuonna olin muutaman ekaluokkalaisen kanssa kiertämässä kuntoradan metsälenkin ja se meni todella hienosti! En näet mitään syytä tehdä toisin tänä vuonna kun ollaan taas vuoden vanhempia ja taitavampia.

Seuraavana aamuna keskiviikon Turun Sanomia lukiessani meinasi mennä aamukahvit kirjaimellisesti väärään kurkkuun! Lehti otsikoi kissan kokoisille kirjaimilla: Turun kaupunki haluaa lapset pois latuja tukkimasta.
Artikkelista kävi ilmi, että ihmisiltä on tullut valituksia ´ladulla räpiköivistä pikkuhiihtäjistä´ jonka seurauksena kaupunki päätti suosittaa ettei koululaisryhmiä viedä isolle kuntoradalle. Artikkelissa oli haastateltu nimettömänä pysyttelevää opettajaa. Tällainen uutisointityyli on ala-arvoista. Jokainen iso hiihtäjä on ollut joskus pieni taitoa opetteleva hiihtäjänalku, ilmaisu räpiköivä pikkuhiihtäjä on surkeaa kielenkäyttöä. Mistä niitä isoja ja taitavia tulee ellei niistä pienistä opettelijoista! Lisäksi totean, että meitä omalla nimellä esiintyviä opettajia olisi varmasti ollut tarjolla runsaasti kommentoimaan artikkelia.

Luotan opettajien ammatitaitoon, varmasti pidämme huolen, että jokainen pieni hiihtäjä pysyy taidolleen sopivalla alueella. Enemmän olen huolissani aikuisten ihmisten kielenkäytöstä! Jos pikkuiset hiihtäjät saavat ladulla mennessään kuunnella aikuisten ihmisten törkeyksiä, ei tarvitse sitten ihmetellä, jos into lajia kohtaan katoaa täysin. Lisäksi on todella vaikeaa selittää miksi on tarpeen kohdella toista ihmistä kauniisti asiallisesti asioista keskustellen, jos isotkaan ihmiset eivät niin tee! Työkaverini oli ollut perheensä kanssa hiihtämässä Impivaarassa ja takaa oli tullut mies, joka huusi suurella äänellä perheenäidille: ´väistä v***n h***a´! Siinä sitten selitettiin lapsille, miksi setä huusi äidille niin... Siinä meni hiihtointo sekä isoilta että pieniltä...

Onneksi Turun kaupunki korjasi heti saman päivän iltapäivällä lehden artikkelia omassa ilmoituksessaan:

http://www.turku.fi/public/default.aspx?contentid=414870&nodeid=8799

Hiihtointoa kaikille tämän hienon lajin parissa valitsemallaan ladulla ja isot ihmiset joilla tämän lajin parissa tulee suusta sammakoita, käytöskouluun!


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…