Siirry pääsisältöön

Pieni ottaa isosta mallia - - myös liikkumisessa.

Suvivirret on veisattu ja lapset lähetetty lomille. Vapaa-aikaa on nuorilla ihmisenaluilla koko kesä aamusta iltaan. Vielä joitakin vuosia sitten olisi ollut aivan normaalia, että ollaan pihalla ja lähimetsissä aamusta iltaan ainoastaan ruokailutaukojen katkaistessa vauhdikkaan menon. Ei erityisesti ajateltu, että lapsi harrastaisi liikuntaa kiipeillessään puissa ja juostessaan kalliolla. Sitä se kuitenkin oli mitä suurimmassa määrin.

Nykypäivänä lasten ulkoilu ja liikkuminen ei ole enää itsestäänselvyys. Lapset toki liikkuvat urheiluseuroissa enemmän kuin koskaan ennen, mutta samanaikaisesti vapaa-ajalla tapahtuvaa ´höntsäilyä´on vähemmän kuin milloinkaan aiemmin. Lasten vapaa-ajasta kilpailevat sisälläoloa ja paikallaanpysymistä vaativat erilaiset elektroniikkalaitteet peleineen ja sovelluksineen. Koulu- ja harrastusmatkat kujetaan usein auton kyydissä. Perheet ovat kiireisiä ja vanhemmat eivät ehdi liikkua yhdessä lapsen kanssa. Nykyinen hyvinvointiyhteiskuntamme lieneekin itsessään pahin uhka lapsen terveelle kehitykselle.

Vanhempien merkitystä liikunnalliseen elämäntapaan tutustuttamisessa ja sen ylläpitämisessä ei voi liikaa korostaa. Aikuisen kannustaessa ja yhdessä opastaessa lapsi omaksuu liikunnallisen elämäntavan. Aikuisen on suorastaan velvollisuus rajoittaa pelaaminen ja ruutuaika minimiin ja kannustaa lapsi ulos ja liikkeelle. Kylmä tosiasia on, että lapsi joka ei lapsena liiku, ei sitä tee myöskään aikuisena. Lapsena aloitettu liikunta on paras tapa ennaltaehkäistä sairauksia myöhemmällä iällä. Liikkumattomuuden haitat näkyvät jo alakouluikäisellä lapsella elämänlaatua heikentävästi. Asiaan on havahduttava tarpeeksi varhaisessa lapsuudessa, vanhemmat valintoineen ja kasvuympäristö itsessään määrittävät koko lapsen tulevaisuuden.

Kuka sitten on vähän liikkuva lapsi? Kaikki ne lapset, joiden päivittäinen liikunta jää alle suositusten, kuuluvat tähän ryhmään. Suosituksien mukaan kolme tuntia hikiliikuntaa päivässä on minimi. Urheiluseurassakin liikkuva lapsi on todennäköisesti liian vähän liikkuva, jos vapaa-ajan höntsäilyä ei ole tai sitä on alle suositusten.

Lapsi on luotu liikkumaan. Meidän aikuisten tehtävä on pitää liike käynnissä kannustamalla ulkoiluun ja rajoja ruutuaikaan asettamalla. Tuloksia tulee takuulla.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…