Siirry pääsisältöön

Vanha, yksinäinen, yksin

Juhannusaatonaattona, kesän ollessa kauneimmillaan uutisoitiin, kuinka Turun poliisilla oli ollut synkkääkin synkempi aamu. Neljästä asunnosta löytyi kotikäynnin yhteydessä kuollut vanhus. Osa oli ollut kuolleena jo pidemmän aikaa ilman, että kukaan oli heitä kaipaillut.

Suomessa on laskentatavasta riippuen 30000-100000 täysin yksinäistä vanhusta. Joka toinen päivä tekee Suomessa vanhus itsemurhan. Heistä miehiä on kaksi kolmesta. Monessa tapauksessa on taustalla yksinäisyyttä, joka masennuksen kanssa voi olla osasyynä elämän päättymiseen liian aikaisin.

On syytä erottaa toisistaan yksinäisyys ja yksinäisyyden tunne. Yksin oleminen voi merkitä positiivisessa mielessä mielenrauhaa, tunnetta, joka on meille kaikille ajoittain kovin tarpeellista akkujen latausta. Tunne yksinäisyydestä on kaikkea muuta kuin yksin olemista. Se on tunnetta siitä, että on ikäänkuin laumasta erillään. Tällainen tunne on juuri niillä ihmisillä, jotka elävät laitoksissa useiden ihmisten ympärömänä. Usein ajatellaan, että vanhuksen on hyvä olla palvelutalossa tai vanhainkodissa, siellähän on paljon väkeä ympärillä. Tutkimusten mukaan kuitenkin he ovat kaikista yksinäisimpiä, vaikkeivät seuran puutteesta kärsikään. Tämä on syytä muistaa, kun mietitään laadukkaan vanhuuden kriteerejä ja sopivaa asumismuotoa.

Nyky-yhteiskunta korostaa yksilön roolia, pärjäämistä ja työntekoa. Vanhus voi kokea putoavansa kelkasta, kun ei enää ole mukana työelämässä tarpeellisena ja tuottavana yhteiskunnan osana. Mielekäs rooli siis puuttuu monelta yksinäisyyttä tuntevalta ikäihmiseltä. Fyysisesti yhä useampi pärjää kotona noin 80-vuotiaaksi asti. Toimintakyvyn heiketessä vanhuksille tarjotaan lääkkeitä ja toimintakykyä tukevia palveluita. Usein ei kuitenkaan ole enää jäljellä muitakaan itsenäisen elämän edellytyksiä, kuten mielekästä elämänsisältöä ihmissuhteineen.               

Jokainen meistä voi tehdä asialle jotain. Kyse ei ole rahasta eikä ajastakaan.

Koska viimeksi soitit iäkkäälle sukulaisellesi? Koska jututit naapurin mummoa tai vaaria? Koska tarjosit ulkoiluseuraa iäkkäälle tutullesi? 


Puhua ei tarvitse mitään erityistä, kuuntelu on tärkeintä. Tarjota toiselle tunne siitä, ettei tunne olevansa yksin. Sekin päivä tulee, kun olet samassa tilanteessa, vanhana ja ´kelkasta pudonneena´.

Tai sitten ei. Riippuu lähimmäisistä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…