Siirry pääsisältöön

Adventin aikaan


Joulun odotus alkaa vuosi vuodelta jo aikaisemmin, ainakin, jos kauppoja on uskominen. Lokakuussa olivat jo konvehtirasiat ja glögit paikoillaan, joululauluja soitettiin ja lelukuvastot alkoivat pudota postilaatikosta. Joulustressi alkoi jo hyvissä ajoin hiipiä mieleen.

Kaiken touhuamisen ja hössöttämisen keskellä ei voi välttyä ajatukselta, että joskus tuntuu unohtuneen, miksi joulua ylipäätään vietetään. Nykymaailmassa, jossa mikään paitsi muutos ei ole pysyvää, on meillä kuitenkin onneksi jotain muuttumatontakin. Jotakin, joka kutsuu kaiken kiireen keskellä hiljentymään. Betlehemin kaupungin pienen majatalon seimen äärelle kokoontunut joukko on tullut tutuksi ja rakkaaksi vuosisatojen kuluessa. Itse joulun sanoma ei tarvitse päivitystä. Se on ollut sama jo parituhatta vuotta.


Maarian pappilan jouluseimen äärellä voi poiketa loppiaiseen saakka.


Tunnelmaan pääsemisessä auttavat perinteet. Niiden vaaliminen on arvokasta ja ne välittävät mukanaan aikaisempien sukupolvien historiaa ja tärkeitä asioita.  Aikuisilla muistot aiemmista jouluista voivat olla ajan kultaamia, vähän haalistuneitakin, mutta kuitenkin hyvin rakkaita. Muistoihin sekoittuvat sulassa sovussa tuoksut, paikat, maut ja ihmiset.

Luo köyhän niin kuin rikkaan luo saa joulu ihana. Niin laulussa lauletaan. Joulun tulo ei onneksi ole kiinni varallisuudesta, eikä muistakaan ulkoisista seikoista. Joulu löytyy jokaisen sisältä, omasta sydämestä. Aina se ei löydy itsestään, vaan siihen saatetaan tarvita vähän apua, työtä ja hyvää tahtoakin.

Joulun aikaan kuuluu olennaisena osana välittäminen, omista lähimmäisistä ja vähän kaukaisemmistakin. Suomessa on paljon lapsiperheitä, joissa joulumieli vaihtelevista syistä johtuen on kateissa koko joulunajan. Joulumieltä ei tule näihin perheisiin ilman ulkopuolista apua.

Joulupadat ja -lippaat sekä erilaiset joulutempaukset ovatkin näkyvä osa katukuvaa. Näihin keräyksiin osallistumalla ja siten omaa joulumieltä jakamalla annetaan hymy monen lahjan saavan lapsen ja aikuisenkin suupieleen.  Lähimmäisenrakkaus onkin kristittyjen tärkeimmän juhlan tunnussanoja. Lahjoittaminen omastaan tuo hyvää mieltä antaen paljon myös saajalleen. Näin voimme tuoda valoa ja rauhaa adventinajan keskitalven pimeyteen lähelle ja kauas.
Rauhaisaa joulunaikaa!


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…