Siirry pääsisältöön

Liikkuva arki

En tee uudenvuodenlupauksia. Alkaneen uuden vuoden myötä kuitenkin päätin, että teen itselleni hyviä muutoksia arkeeni. Alkuvuoden olen välttänyt istumista, kulkenut portaita aina kun se on mahdollista, venytellyt enemmän, lisännyt kävelyn määrää ja jättänyt auton kotiin mennessäni lähikauppaan (en tosin joka kerta).

Päätös on tuonut mukanaan kaventuneen vyötärön lisäksi selvää säästöä kauppalaskun merkeissä. Koska tuon ostokset selässäni ja kädessä kantaen, on pohdittava järkevästi, mitä voin ostaa että jaksan kantaa kaiken kotiin asti. Heräteostokset ovat jääneet pois ja tilalle on tullut vastuullista ostoskäyttäytymistä. Sen lisäksi, mitä kauppakuitissani lukee pienentyneen loppusumman merkeissä, olen myös valitsemalla kulkupeliksi jalkani vähentänyt omalta osaltani ympäristön hiilidioksidikuormitusta. Autoilun vähentämisellä on siis ollut selvästi hyviä vaikutuksia oman kehoni lisäksi myös ympäristön hyvinvointiin.

Pienillä liikettä lisäävillä valinnoilla saa mukavasti kohotettua kuntoa ja lisättyä energiaa arkeen. Mieli piristyy ja jaksaminen lisääntyy kun taittaa matkaa jalan pirteässä ulkoilmassa.

Liikunnan hyväätekevät vaikutukset tunnistaessamme voimme kuitenkin todeta suomalaisten arkiliikunnan vähentyneen huomattavasti aikaisemmista vuosista ja autoilu on saanut yhä enemmän käyttäjäkuntaa lyhyilläkin matkoilla. Kuitenkin juuri arjessa tapahtuva liikkuminen, vaikka ihan pienissä pätkissäkin, on juuri erinomaista liikuntaa esim. terveyden ja painonhallinnan kannalta. Päivän mittaan käytetty energiamäärä voi nousta yllättävänkin suureksi, kun lisää liikettä arkisiin askareisiin.

Arkiliikunnan motivaatiota kasvattamaan voi myös hankkia erilaisia apuvälineitä. Turussa askelmittarin lainaus kirjastosta onnistuu kirjastokortilla kirjan lainaamisen tapaan, jos haluaa testata tätä liikkumiseen kannustavaa vempainta vaikkapa ennen oman laitteen ostopäätöstä. Älypuhelimiin on ladattavissa toinen toistaan houkuttavampia sovelluksia, jotka piirtävät vaikkapa karttaa kuljetusta reitistä ja ilmoittavat käytetyn ajan ja kalorimäärän.

Ehkä milloinkaan ei arkinen liikkuminen ole ollut näin helppoa ja mukavaa. Tarvitsee vain tehdä päätös liikuvan arjen puolesta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…