Siirry pääsisältöön

Rescue on riski

Urheilijat adoptoivat Sotshin kulkukoiria. Romaniasta tuodulla koiralla sokeuttava loistartunta.
Erittäin huolestuttavia uutisotsikkoja helmikuulta. Ne olisivat voineet kuulua vaikka myös näin: Mitalin sijaan tappava tuliainen. Romaniasta tuotu koira sokeutti emäntänsä.

Nykyajan anekauppaa, sanoi ystäväni. Tuomalla kodittoman koiran ulkomailta ihmiset ostavat itselleen hyvän omantunnon. Ikäänkuin oma osuus olisi avustustoiminnassa tehty. Ja miten vaarallisella asialla he usein tietämättään näitä eläimiä hankkiessaan ovatkaan.

Ulkomaisen koiran `pelastamisesta` on tullut jonkinlainen muoti-ilmiö. Valitettavasti tämä ilmiö näkyy eläinlääkäreiden arjessa kasvaneina potilasmäärinä. Kun tuodaan koditon koira ulkomailta, altistetaan kotimaiset koirat omistajineen mitä oudoimille taudeille ja vaarannetaan eläinlääkäriasemien henkilökunnankin terveys.

Muita tarttuvia tauteja, joita voi tulla tuliaisina on mm. penikkatauti, parvoripuli, Brucella canis, leishmania, sydänmatotauti, leptospiroosi, babesioosi, ruskea koiranpunkki, giardiainfektiot, salmonella... tarttuvat muihin koiriin ja osa myös ihmisiin. Eu on tiedostanut vaarat ja parhaillaan pohditaankin lisäehtojen asettamista rescue-koirien maahantuontiin.

Norja onkin esimerkillisesti kieltänyt rescuekoirien tuonnin maahan kokonaan Romaniasta. Kielto on asetettu raivotautiriskin vuoksi. Ekinokokkoosia taas ei Suomessa ole, lähes kaikissa maissa muulla sitä löytyykin. Jos ekinokokkoosi leviäisi Suomeen, sen jälkeen ei voisi marjoja ja sieniä syödä suoraan metsästä, koska se tarttuu myös ihmisiin.

Sen lisäksi, mitä tarttuvia tauteja koira todennäköisesti kantaa, jää usein huomioimatta, että nämä eläimet ovat eläneet jossain kadulla hylättynä tai eläinsuojassa vailla normaaleja ihmiskontakteja. Käytös voi olla arvaamatonta ja kehitys on henkisen puolen lisäksi mennyt aivan vinoon myös fyysiseltä puolelta puutteellisen ravinnon vuoksi. Tällaiset koirat teettävät ihmisellä kovasti työtä kasvaneina eläinlääkärikuluina ja erityispanostuksena koulutukseen.

Ongelmien myötä romanttinen kuva pelastetusta koirakullasta ropisee  melkoisen nopeasti pois ja koirasta saattaa taas tulla hylkiö, kun asiat eivät menneetkään niinkuin kauniissa kuvitelmissa ajateltiin. Tämän tietävät erityisen hyvin eläinsuojeluyhdistykset, joka valitettavasti joutuvat usein toimimaan rescue-koiran loppusijoituspaikkana ennen viimeistä matkaa.

Auttaminen on tärkeää ja sen pitäisi tapahtua eläinten omassa kotimaassa. Se on ehdottomasti turvallisin ja tehokkain tapa saada aikaan muutoksia. Maailmalla tapahtuvaa koirien kaltoinkohtelua ja heitteillejättöä ei voi poistaa tuomalla tänne yksittäisiä koiria. WSPA Maailman eläinsuojeluliitto suosittaakin, että katukoirien auttaminen tapahtuisi kohdemaassa steriloimalla ja rokottamalla raivotautia vastaan. Koirakanta saataisiin pysymään kurissa ja aikanaan myös pienenemään.

Rescue-koira on iso riski.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…