Siirry pääsisältöön

Uskonnolliset tilaisuudet koulussa

Apulaisoikeuskansleri on avannut sanaisen arkkunsa aiheena uskonnollisten tilaisuuksien poisto koulusta. Puumalaisen mukaan tilaisuudet ovat nykyisessä muodossaan ongelmallisia, koska julkisen vallan on oltava neutraali ja edistettävä yhdenvertaisuutta. Siten hänen mukaansa esimerkiksi tunnustukselliset aamuhartaudet, kevät- ja joulukirkot ja virret olisi jätettävä pois.

Nyt taitaakin olla niin että apulaisoikeuskansleri rikkookin minun ja monen muun luterilaisen oikeuksia ja uskonnonvapautta lausunnollaan. Uskonnonvapautta säätelevä lainkohta on kaksisuuntainen, eli meillä on oikeus olla harjoittamatta ja sekä myös oikeus harjoittaa uskoa. Puumalainen tuntuu unohtaneen tämän.

Mikäli poistaisimme kouluistamme kaikki perinteemme, tekisimme päätöksiä tulevien sukupolvien puolesta tavalla, joiden seurauksia voi vain arvailla.

On syytä miettiä, minkälaisen kulttuuriperinnön haluamme siirtää lapsillemme ja tuleville sukupolville? Monessako kulttuurissa ollaan valmiita luopumaan omista perinteistä kokonaan siksi, että vähemmistöjäkin on olemassa? Tähänkin asti kouluissa on toimittu huoltajan toiveiden mukaisesti, lapsi on saanut osallistua tai olla osallistumatta tällaisiin tilaisuuksiin. Tämä on ollut toimiva käytäntö.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on linjannut kansallisista traditioista ja linjauksen mukaan meillä Suomessa on täysi harkintavapaus tulkita Suvivirren laulaminen perusoikeuksien mukaiseksi toiminnaksi kouluissa.Tämä linjaus on syytä pitää ohjenuorana asiasta päätettäessä.

Suvivirsi kuuluu koulujen kevätjuhlaan ja on takuuvarma merkki kesäloman alkamisesta. Sen laulamista odotetaan ja se ilo ja riemu, millä se raikaa juhlasaleissa on jotain, mitä ei tässä voi sanallisesti kuvailla. Näin on aina ollut ja toivottavasti aina tulee olemaankin.


1. Jo joutui armas aika
ja suvi suloinen.
Kauniisti joka paikkaa
koristaa kukkanen.

Nyt siunaustaan suopi
taas lämpö auringon,
se luonnon uudeks’ luopi,
sen kutsuu elohon.


2. Taas niityt vihannoivat
ja laiho laaksossa,puut metsän huminoivat
taas lehtiverhossa.

Se meille muistuttaapi hyvyyttäs’, Jumala,
ihmeitäs’ julistaapi
se vuosi vuodelta.Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…