Siirry pääsisältöön

Vastuullista kuluttamista

Ostaessamme vaatteita, tavaraa, elintarvikkeita, pysähdymmekö ennen ostopäätöstä miettimään, mistä se on tullut, kuka sen on tehnyt ja mitä se sisältää? Entä mietimmekö, millaisia seurauksia ostopäätöksellämme on lähellä tai kaukana?

Pääsiäisenä tutkailin karkkipussin tietoja Ylläksellä. Innokas myyjä vakuutti osan tuotosta menevän latujen kunnostukseen, joten ostaminen olisi vain silkkaa hyväntekeväisyyttä. Hieno idea, tuumi hiihtoniilo, mutta päätti kuitenkin jättää pussin hyllyyn. Pussin kyljessä luki vain pakkauskaupunki, ei mitään muuta. Ei tullut kauppoja. Innokas myyjä ei osannut vastata kyselyyni tuotteen alkuperästä. Hän ei ole alkuperästä yleensä kiinnostunut, sanoi.

Minäpä olen. Haluan kantaa vastuuni ostamalla vähän kalliimpaa, laadukkaampaa ja mielellään mahdollisuuksien mukaan kotimaista. Etsin tietoa valmistajasta ja sisällöstä. Haen etiketistä avainlippua tai muuta sertifikaattia varmistaakseni tuotteen alkuperän. Tämä pätee niin elintarvikkeisiin, vaatteisiin kuin huonekaluihinkin. Haluan tukea kotimaista työtä ja myös ulkomaista ostaessani haluan varmistaa, että tuotteen valmistuksessa on huomioitu ympäristön ja ihmisten hyvinvointi.

Vanhan kansan sanonta "köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa ja huonoa"  kätkee sisäänsä suuria viisauksia. Kun maksamme tuotteesta enemmän, saa työntekijätkin sen tekemisestä enemmän palkkaa ja tuote itsessään on todennäköisesti valmistettu paremmin ja paremmista raaka-aineista kuin halvempi tuote ja on siten myös kestävämpi käytössä ja pitkäikäinen. Hankkiessamme laadukasta harkiten, säästämme myös ympäristöä.

Kalliimpaa hankintaa myös miettii enemmän ennen ostopäätöstä. Hinta lisää vastuullista kuluttamista. Tuote ostetaan todelliseen tarpeeseen, ei hetken mielijohteesta kun halvalla saadaan.

Kehittyvien maiden työntekijöiden työolot ovat usein surkealla tolalla. Jatkuvasti kuuluu uutisia, joissa kerrotaan työntekijän terveyden tuhoutuneen epäasiallisissa työskentelyoloissa. Ylipitkiä päiviä tehdään olemattomilla palkoilla.

Huhtikuussa tuli vuosi Bangladeshin tuhoisasta onnettomuudesta, jossa menehtyi toista tuhatta työntekijää. Surullista on, että  60% maan työvoimasta työskentelee samanlaisissa olosuhteissa, kuin romahtanut tehdas oli. Useat suomalaisetkin yritykset ovat asiakkaina näillä tehtailla.

Kun kyselemme tuotteen alkuperän perään ja olemme vastuullisia kuluttajia, kannamme samalla eettisen vastuun, joka meillä hyvinvointivaltion asukkaina on.


Maailmaa on mahdollista muuttaa, ostos kerrallaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…