Siirry pääsisältöön

Leikki on lapsen työtä - tai ainakin pitäisi olla

Näin pilvisenä kesänä on ollut mitä parhaat ilmat ulkoleikeille. Tai niin sitä ainakin luulisi...
Tummat pilvet ovat olleet myös lasten leikkien päällä, sillä leikkiin käytetty aika on vähentynyt huomattavasti.

Leikin vähenemisellä on seurauksia, joita voimme toistaiseksi vain arvailla. Lapsen leikin tärkeys on kuitenkin tiedostettu jo kauan sitten. Leikkiä pidetäänkin niin arvokkaana, että se on kirjattu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseenkin artiklaan 31. Lapsella on oikeus leikkiä. Mielellään mahdollisimman pitkään.

Leikin vähenemisen yhteydessä ei voi olla suuntaamatta katsetta peleihin ja erilaisiin elektroniikkalaitteisiin. On jännää, kun pienet lapset ovat hurjan taitavia erilaisten laitteiden ja sovelluksien kanssa ja osaavat jo auttaa vanhempiaan ja isovanhempiaankin. Kuitenkin samalla unohtuu se, että kaikki näiden laitteiden kanssa käytetty aika on pois siltä tärkeimmältä, eli lasten leikiltä.

Leikki ja liike on vaihtunut laitteiden ääressä istumiseen. Istumisen haitat tiedetään ja silti lapsillemme se sallitaan. Liikkuva tai liikkumaton elämäntapa omaksutaan lapsuudessa ja runsas pelaaminen edesauttaa  jälkimmäisen elämäntavan kehittymistä. Onkin syytä miettiä, mihin suuntaan ohjaamme lapsiamme. Vastuu on meillä aikuisilla ja se vastuu on jakamaton.

Lapset uppoutuvat koneiden ääreen vaikka koko päiväksi, jos kukaan ei tätä rajoita.Vanhemmilla tuntuu olevan yhteneväiset ajatukset siitä, että pelataan liikaa, mutta kaikki eivät kuitenkaan valvo pelaamiseen käytettyä aikaa. Yhteneväiset säännöt tässäkin asiassa olisi lasten parhaaksi. Se mikä on kiellettyä kotona on sitä myös naapurissa. 2 tuntia päivässä media-aikaa on tutkitusti riittävä määrä. Loppuaika sitten näin lomalla onkin sitten leikkiä ulkona...

Leikkiessään lapsi oppii monenlaisia tärkeitä taitoja. Leikin monipuolisuus ja lapselle luontainen uteliaisuus ja mielikuvitus luovat hyvän pohjan tasapainoiselle kasvulle. Samalla luodaan myös keskeiset psyykkistä kehitystä ja oppimista säätelevät perustekijät ja kun tähän yhdistyy vielä vauhti ja liike, saadaan myös elimistölle tarpeellista liikuntaa ihan huomaamattaan.

Leikkiessä lapsi pystyy käsittelemään tunteitaan ja hankaliakin asioita ikäänsä sopivin keinoin.
Samalla kehittyvät myös luovuus ja ongelmanratkaisutaidot. Niiden oppimiseen tarvitaan uteliaisuutta, mielikuvitusta, uskallusta olla erilainen ja heittäytyä uusiin asioihin. Siis ihan perusleikkitaitoja.

Leikin kautta voi aikuinenkin opettaa lapselle arjen taitoja, tietoja ja tapoja. Lapsi ei leiki oppiakseen mutta todellakin oppii leikkiessään.

Leikin soisi kuuluvan myös aikuisten elämään. Emme lopeta leikkimistä sen johdosta, että vanhenemme - vanhenemme, koska lopetamme leikkimisen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…