Siirry pääsisältöön

Lapset ja liikenne ei ole leikkiä!

Taas on käsillä se aika vuodesta, jolloin lapset suuntaavat pitkän loman jälkeen tiensä kouluihin kuka milläkin kulkupelillä. Koulujen ympäristössä ja teillä on liikettä ja elämää hiljaisen kesän jälkeen.

Omille lapsilleni olen kesän aikana monien muiden perheiden tavoin opettanut liikkumista liikenteessä sekä pyörällä että jalankulkijana liikennesääntöjä noudattaen, jotta he osaisivat toimia oikein ja turvallisesti ajoittain hyvin haastavissakin olosuhteissa.

Ollaan kertailtu liikennevaloja, risteyksiä, liikkumista teillä ilman jalkakäytävää ja jalkakäytävällä sekä suojatien turvallista ylittämistä. Hauskana apuna on ollut hieno liikennepuisto Kupittaalla. Lapsi oppii kulkemaan liikenteessä, jos häntä siihen kokemuksen kautta opetetaan. Autolla kuljettamalla ei pieni kyyditettävä opi liikenteestä itse. Tässä on kodit avainasemassa.

Haastavaa on opetuksesta tehnyt se tosiasia, että kaikki tielläliikkujat eivät kuitenkaan noudata liikennesääntöjä. Monta kertaa on jääty ihmettelemään, miten se auto tai pyörä nyt noin ajoi, vaikka säännöt antoivat ymmärtää aivan toisin.

Lapsille tapahtuvissa liikennevahingoissa on usein kyse tien ylityksestä ja suojatie on tilastojen mukaan varsin vaarallinen paikka, vaikka tien nimi antaa muuta ymmärtääkin.  Liian usein kahdella samaan suuntaan menevällä kaistalla toinen auto pysähtyy suojatien eteen antamaan jalankulkijalle tilaa ja toinen sitävastoin painaa kaasua. Liian usein tielle astuva jalankulkija ohitetaan kaasua painamalla.

Autoilijan vinkkelistä lapsi liikenteessä on aina vaaran paikka. Lapsen aivot eivät ole kehittyneet vielä täysin ja siksi liikenteen hahmottaminen on lapsilla puutteellista. Lapsi saattaa tehdä äkkinäisiä liikkeitä, joihin autoilija ei ehdi reagoida. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää auton tilannenopeuden laskeminen ja ympäristön erityisen huolellinen tarkkailu. Lapsi kun on kooltaankin usein niin pieni, ettei häntä erota liikenteessä muiden autojen takaa.

Liikenneturvan kampanjassa muistutetaan, että Sinä teet suojatien. Suojatie on ikäänkuin sopimus kunnioituksesta, ettei kukaan jää vahvemman alle. Ilman sinua suojatie on vain asfalttia ja maalia. Tämä on hyvä muistaa, kun taas 59 000 uutta koululaista aloittaa ensikertaa koulutiensä tänä syksynä.

Liikenneturvallisuus on meidän aikuisten vastuulla. Meidän asenne ratkaisee -tässäkin asiassa. Lapset ja liikenne ei ole leikkiä.
Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…