Siirry pääsisältöön

Kansainvälinen tyttöjen päivä

 YK:n lokakuinen teemapäivä, Kansainvälinen tyttöjen päivä, muistuttaa meitä kaikkia, että yhä nykyäänkin tytöt kärsivät ympäri maailmaa syrjintää sukupuolensa ja ikänsä vuoksi. Siksi ei parempaan kohtaan olisi voinut osua Malala Yousafzain sekä Kailash Satyarthin palkitseminen Nobelin rauhanpalkinnolla.

Jokainen tyttö ansaitsee turvallisen ja onnellisen lapsuuden leikkeineen. Jokainen tyttö ansaitsee mahdollisuuden käydä koulua, oppia lukemaan ja päättää itse omasta elämästään lasten perusoikeuksien mukaisesti. Jokaisella tytöllä on myös oikeus kasvurauhaan. Nämä ovat lapsen perusoikeuksia sukupuoleen katsomatta. Valitettavasti erityisesti tytöillä nämä oikeudet toteutuvat heikosti.

Jo 1800-luvun Suomessa Minna Canth kantoi huolta tyttöjen koulutuksen ja elämän puolesta ja yritti omalta osaltaan asiaa edistää. 1800-luvulla nuorten tyttöjen koulutus ottikin isoja harppauksia eteenpäin ja meillä Suomessa tyttöjen asiat ovatkin nyt 2000-luvulla hyvin sekä koulutuksen että muidenkin asioiden suhteen monellakin mittarilla mitattuna.

Internetin avaaman maailman kautta on tietoisuus muun maailman asioista lisääntynyt valtavasti. Pystymme perehtymään asioihin omasta kodistamme käsin ilman, että poistumme edes ovestamme ulos. Olemmekin kasvaneen tietomäärän myötä ymmärtäneet, että kaikkialla eivät asiat ole niin kuin meillä täällä Suomessa.

YK:n teemapäivä tuo omalta osaltaan näkyväksi tyttöjen kohtalon eri puolilla maailmaa. Köyhimmissä maissa tytöillä on poikia suurempi riski aliravitsemukseen, nälkään ja sairauksiin. Tytöillä on edelleen vähemmän mahdollisuuksia laadukkaaseen koulutukseen ja työuraan. Tarvitsemme Malalan ja Kailasihin kaltaisia ihmisiä tekemään työtä lasten oikeuksien puolesta.

Monessa maassa tyttö ei saa edes syntyä ja jos syntyykin,
kohtalona on usein avioliitto lapsena, jolloin heidän koulutuksensa jää kesken, mikäli se ylipäätään on edes päässyt alkuun.  Joka vuosi 14 miljoonaa alaikäistä päätyy avioiittoon keski-ikäisen miehen kanssa. Jokainen avioliitto on täysin turha ja estettävissä, ainakin tulevaisuudessa. Iso vastuu tästä on meillä hyvinvointivaltion asukkailla.

On olemassa monia projekteja erilaisissa avustusjärjestöissä, joiden kautta on mahdollista auttaa maailman tyttöjä. Tytöistä kasvaa naisia, joiden oma tieto naisten oikeuksista on paljolti riippuvainen ulkopuolisesta avusta ja tuesta. Naisten osallistuminen päätöksentekoon yhteisöissään sekä toimeentulomahdollisuuksien parantaminen ovat tärkeitä kehityskohteita. Koulutuksella voidaan ehkäistä myös tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa.

Tyttöjen aseman parantaminen vähentää köyhyyttä tänäkin päivänä aivan niinkuin aiempinakin vuosisatoina. Me länsimaat olemme tässä vastuunkantajina ja jakamassa sitä hyvää, mitä meillä on jo saavutettu.

Malalan sanoin:
"Yksi lapsi, yksi opettaja, yksi kirja ja yksi kynä voivat muuttaa maailmaa"


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…