Siirry pääsisältöön

Kierrätyksestä

Vaatekaappi pullottaa mutta ei mitään päälle pantavaa! Näin tulee usein ajateltua, kun miettii mitä päälleen pukisi..

Nykyinen nopeaa kuluttamista tukeva vaatteiden ja tavaroiden kertakäyttöön kannustava kulttuurimme ei ainakaan vähennä vaatekaapin pullistelua. Vaatteiden hinnat ovat monesti edullisia ja muoti vaihtuessaan hyvinkin nopeasti kannustaa yhä uusien tuotteiden hankintaan. Uusia vaatteita tulee hankittua, vaikka kaapissa niitä olisikin riittävästi.

Trendin toisella puolella näkyy kertakäyttökulttuurin usein huono laatu. Vaatteet eivät kestä pesukertoja kankaan nukkaantuessa ja venyessä pois mallistaan hyvinkin nopeasti.

Ekologisuus, eettisyys, ympäristövaikutukset sekä valmistustehtaan olosuhteetkaan eivät ensimmäisenä pujahda mieleen, kun haetaan muodinmukaista ulkoasua.

Aiemmin, kun muoti ei ollut määrittävänä tekijänä vaatteiden kiertokulussa, ei juurikaan syntynyt jätettä, sillä vaatteet pidettiin melkoisen tarkasti loppuun päällä vanhaa korjaten. Lopulta käytöstä poistetut vaatteet käytettiin vielä vaatteiden korjaukseen, matonkuteeksi tai siivousräteiksi. Ennen muinoin oltiin ekologisia ihan omasta takaa.
 
Nopean kuluttamisen trendissä on vanhasta lopulta kuitenkin päästävä eroon jossain vaiheessa. Käytöstä poistettu vaate joko poltetaan jätteenpolttolaitoksella tai viedään kaatopaikalle osan päätyessä uudelle omistajalle tai uusiokäyttöön. Kaatopaikka toimiikin valitettavan usein loppusijoituspaikkana jopa ihan uusille vaatteille ilman yhtäkään käyttökertaa.

Meillä onkin tämä vuosi aikaa järjestää vaatteiden kierrätysasiat kuntoon, sillä kaatopaikalle ei tekstiilijätettä saa päätyä enää vuoden 2016 alusta alkaen. Jatkossa kangasjäte olisikin tarpeen saada talteen erikseen lajiteltuna. Sille voitaisiin kehittää uusiokäyttökohteita kuten lasille, metalliromulle ja jätepaperille.

Käytetty moneen kertaan pesty vaate on turvallinen tekstiili. Kaikki teollisuuden jäämät on pesty kankaista pois useita kertoja ja materiaali on pehmennyt mukavaksi iholle.

Lastenvaatteissa kierrätys on onneksi trendikästä ja samalla tulee hankkineeksi aidosti turvalisia tekstiilejä lapsen iholle.

Kierrätetty vaate on myös ekologinen valinta. Vaatetta olisi järkevää käyttää mahdollisimman paljon  ja oman käytön päättyessä kierrättää eteenpäin.  Ehjä ja puhdas vaate löytää varmasti uuden käyttäjän.

Me kuluttajat olemme tässä avainasemassa. Ostammeko uutta tarpeeseen vai hetken mielijohteesta? Kierrätämmekö tekstiilimme asianmukaisesti ja ympäristöä säästäen?

Maailmaa on mahdollista muuttaa, ostos kerrallaan.


 
 
 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…