Siirry pääsisältöön

Tavarataivas

Inspiroiduin suuresti dokumenttiohjaaja Petri Luukkasen ideasta viedä koko omaisuutensa vuodeksi varastoon. Sieltä hän sitten otti yhden esineen päivässä ostamatta mitään uutta tilalle. Tavaraton aika herätteli pohtimaan, mikä oikeasti on tarpeellista ja tärkeää.

Huomasin itse aikanaan muutettuani suurempiin tiloihin tavaramäärän kasvun olevan suorassa suhteessa neliöiden määrään. Tilaa ei tullutkaan lisää neliöistä, ei uusista kaapeista.

Ajatuksieni kanssa en ollut yksin. Suomalaisten kaapit, kellarit, ullakot ja autotallit pursuavat tavaraa. Sellaisia esineitä ja vaatteita, jotka odottavat tähtihetkeään tullakseen käytetyksi omistajalleen tarpeellisena. Hetkeä, jota ei todennäköisimmin koskaan kuitenkaan tule.

Jotain oli siis minunkin tehtävä. Aloitin armottoman tavaroiden läpikäymisen ja poislaittamisen. Samalla tulin pohtineeksi, miksi tarpeettomasta tavarasta on niin vaikeaa luopua. Jonkinlaisen tunnesiteen olin ehtinyt jo muodostaa tavaroitteni kanssa. Voisiko jopa olla niin, että perimässämme on muistissa entisten sukupolvien niukat ajat ja siksi luopuminen olisi niin hankalaa henkisesti.

Oikeaa vastausta en löytänyt, mutta jo pohdinta asiasta jo toi uusia ideoita ja herätteli pohtimaan omaa kulutuskäyttäytymistä. Tulipa samalla päivitettyä omat kierrätystiedotkin ajan tasalle.

Roskiin meni ainoastaan sellainen, jolle ei ollut muuta loppusijoituspaikkaa. Omassa kaapissa lojuva tarpeeton tavara voi toiselle olla aarre. Luopumalla itselleen tarpeettomasta voi antaa toiselle hyvän mielen.

Hämmentävä havainto omasta toiminnasta on, miten turhaa tavaraa on tullut ylipäätään hankittua ja tuotua ovesta sisään omaan kotiin. Osasta voi vähemmän kauniisti sanoa, että suoranaista roskaa.

Vähemmän on enemmän toimii hyvänä ohjenuorana. Kun uskaltaa päästää irti turhasta roinasta, jäljelle jää ne tavarat, joilla oikeasti on merkitystä.

Tähän prosessiin liittyy olennaisena osana kuluttamisen pohtiminen kokonaisvaltaisesti. Hankintojen tekeminen vastuullisesti ja ekologisesti on hyvinkin järkevää ja ympäristöä säästävää. Itseltään on hyvä kysyä, tarvitsenko minä todella tämän tavaran? Jos vastaus on ei, on se syytä jättää hankkimatta.Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…