Siirry pääsisältöön

Muutama ajatus tapaus Tapanilasta


Tällä viikolla oikeus antoi tuomion Tapanilan jutussa. En lähde itse tapausta sen enempää ruotimaan, mutta haluan nostaa esiin muutaman seikan, joka lainsäädännössämme on mielestäni selvästi uudelleenmietinnän tarpeessa.

Asian saama julkisuus tuomion lieventämisen perusteena on seikka, joka sotii oikeustajua vastaan. Raiskaus on julkisuutta saava asia, se ei ole uutinen kenellekään. Se, että oikeus katsoo sen lieventävänä asianhaarana on erittäin omituista ja uhria loukkaavaa. Mitä enemmän julkisuutta, sitä lievempi tuomio. Tällainen viesti asiasta välittyy. Tähän toivon lainsäätäjiltä muutosta, eihän julkisuus voi olla lieventävä asiahaara vaikka miten asiaa tarkastelisi.

Toisen ihmisen koskemattomuuden loukkaaminen tulee aina olla vahvasti rangaistavaa. Se, että sanotaan, ettei teko ollut erityisen törkeä eikä erityisen nöyryyttävä on uhrille ja kaikille ihmisille vähättelevä viesti. Ikäänkuin tällaisessa rikoksessa voisi olla jotain vähemmän törkeää. Ei voi! Uhrin kehon koskemattomuutta on rikottu hyvinkin törkeästi ja mitä sellainen tekee mielelle, sen voimme vain arvailla...

Se että tuomiossa ensin kerrotaan mitä törkeää on tehty ja sitten ilmoitetaan ettei ollutkaan törkeää, on kovin sekavaa kielenkäyttöä ja jättää kuulijan epätietoiseen tilaan.Tässä on lainsäädäntöön selkeä korjauksen paikka.

Syvästi huolestunut olen myös siitä mallista, jonka yhteiskuntana annamme. Tuomio on aina yhteiskunnan viesti siitä, miten me suhtaudumme rikokseen. Minä ja varmasti enemmistö kansasta on sitä mieltä, että lainsääädännössämme on korjattavaa väkivaltarikosten tuomioiden kohdalla ylipäätään.

Jos enemmistö kansasta ajattelee, että tuomio loukkaa oikeustajua, ihmisyyttä, ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia, on syytä miettiä miten systeemiä pitää uudistaa. Suomi on oikeusvaltio ja sen tulee näkyä rangaistuskäytännössämme myös väkivaltarikosten kohdalla.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…