Siirry pääsisältöön

Lomapuuhia

Tuttuni kysyi, ollaanko oltu lomalla jossain reissussa. Piti oikein hetki tuumia ja todeta, että ei olla. Paitsi Väskissä ja kotieläintilalla päiväreissulla. Rapsuteltiin lampaita ja ratsastettiin poneilla. Illaksi tultiin kotiin. Ei sen kummempia.

Aloin oikein pohtia, ollaanko oltu jotenkin huonoja vanhempia, kun lapsemme eivät ole päässeet minnekään kotinurkkia kauemmas. Vielä näin kamalat kelitkin olleet ja me ollaan oltu täällä. Häivähdys huonosta omastatunnosta viimeisteli pohdintani.

Mitä me sitten ollaan tehty? Ei oikeastaan mitään erikoista. Ollaan oltu. Valvottu myöhään ja nukuttu pitkään. Aamupuuro on syöty kymmenen yhdentoista maissa ja lounasta laitettu siinä kahden aikaan. Melkoisen erikoisessa rytmissä ollaan, voisi joku todeta. Ihanassa rytmissä, stressittömässä, tuumii äiti.

Ollaan katsottu aamulla säätä ja päätetty mitä tehdään. Suunnitelmat ovat muuttuneet kuin Suomen suven sää, monta kertaa päivän mittaan.

Ollaan käyty hytisten uimassa, tehty rannalla hiekkalinnoja. Ollaan kävelty metsässä koirien kanssa ja ilman koiria, nypitty turkeista punkkeja ja ihmetelty luontoa. Ollaan opittu laittamaan mato koukkuun ja irroittamaan kala fiksusti. Ollaan kerätty pellonpientareelta  kukkia vaasiin ja syöty ahomansikoita.

Ollaan löydetty kanttarellejä pannuun ja mustikasta on tehty pullaa ja piirakkaa. Ollaan haettu mansikoita ja syöty pakastamisen lomassa vatsamme niistä kipeiksi. Ollaan kyykitty hernepellolla ja juostu pakoon kyytä. Ollaan pelattu lautapelejä ja pihapelejä. Mölkky ja kriketti ovat olleet suursuosikkeja.

Ollaan tarkoituksella yhteisellä sopimuksella pidetty elektroniset laitteet vähemmällä käytöllä.

Siinä se kesä on mennyt. Ihanasti aikatauluttomana ja ollen kuin ´ellun kanat´. Äidin ikiaikainen bikinikuntotavoitekin saavutettiin, äiti laittoi bikinit ylle ja siinä se.

Todeksi on tullut koettua se, että kesäloman onni ei riipu lompakon paksuudesta tai passin leimojen lukumäärästä. Sääkin on sivuseikka. Tärkeää on läheisten kanssa vietetty aika ja yhteiset kokemukset.

Vielä on kesää jäljellä, ja me ei edelleenkään olla tekemässä mitään kummempaa. Ollaan vaan ja nautitaan.Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…