Siirry pääsisältöön

Suomen luonnon päivä

Kautta aikojen metsä on toiminut suomalaisten ansionlähteenä monellakin tapaa. Viime aikoina on ymmärretty, että metsällä ja Suomen ainutlaatuisella luonnolla on myös muitakin merkityksiä.

Tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion suojeluksessa vietetään elokuun viimeisenä lauantaina Suomen luonnon päivää.

Suomalainen luonto todellakin ansaitsee oman juhlapäivänsä. Onhan maamme pinta-alasta metsää  yli kaksi kolmasosaa.

Päivän tarkoituksena on suunnata katseet luontoon ja liikuttaa ihmisiä metsässä ajatuksena juhlistaa ainutlaatuista luontoamme. Tavoitteena on oivaltaa metsän terveyttä ja hyvinvointia edistävä vaikutus ja vaalia sen tuomaa iloa. Tavotteita, joihin on helppo yhtyä.

Suomalainen luonto on todella ainutkertainen. Kesällä suuren suunnistustapahtuman yhteydessä katselin matkailijoita, jotka olivat aivan haltioituneita luontomme kauneudesta. He pysähtyvät valokuvaamaan jokaisen tieltä poikkeavan metsäpolun alun ja matka kisapaikalle kesti heiltä pysähdyksineen todella kauan.

Vierailijoiden innostus toimi hyvänä muistutuksena, meidän metsät ovat jotain aivan käsittämättömän hienoa! Välillä on hyvä pysähtyä ja ymmärtää, mikä aarre meillä on ihan melkein kotiovella arjen hyvinvoinnin lähteenä.

Kaupunki- ja lähiluonto tarjoavat oivat puitteet virkistykselle sekä nuorille että ikäihmisille. Omasta lähimetsästä saa lähes samat hyödyt kuin suuremmista metsistä. Siksi kaupunkiluonnon säilyttäminen osana toimivaa kaupunkirakennetta on niin tärkeää.

Taajaman ulkopuolella pääseekin sitten isomman seikkailun makuun. Valittavana on valmiita ulkoilureittejä tai umpimetsää. Valinnan voi tehdä oman mielenkiinnon mukaan. Metsä onkin retkeilijän aarreaitta. Sieni- ja marjakorit täyttyvät takuuvarmasti suomalaisesta superherkuista. Presidentin malliin voi bongailla kasveja. Uintiretket onnistuvat vielä.

Metsällä on myös monia tutkittuja terveysvaikutuksia. Lääkärit kirjoittavat liikuntareseptejä, samalla lailla voisi kirjottaa metsäreseptin. On havaittu, että jo lyhytkin metsäreissu laskee verenpainetta ja kohottaa mielialaa. Metsässä liikkuminen lisää fyysistä ja psyykkistä hyvinvointiamme.

Metsässä tulee liikuttua monipuolisesti ihan huomaamattaan. Vihreä ympäristö hoitaa ja virkistää. Metsässä samoilu onkin parasta arkiliikuntaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…