Siirry pääsisältöön

Meidän vuoro auttaa

Leikin mielikuvitusleikkiä. Todellisuudessa kuvittelustani oli leikki kaukana, sillä pohdin, miten äitinä toimisin, jos ympärilläni puhkeaisi totaalinen sekamelska ja sodan kauhut. Vastausta ei tarvinnut kauaa miettiä, itseasiassa se oli ihan kristallinkirkas.

Huolehtisin tietenkin parhaani mukaan, että lapsillani olisi asiat niin hyvin kuin sellaisen kauheuden keskellä nyt ylipäätään voi olla. Jos olot kävisivät sietämättömäksi, olisi ainut mahdollisuus paeta. Etsiä turvallinen paikka. Pahimmillaan voisi joutua jättämään oman rakkaan kotinsa ja aloittaa matkan kohti tuntematonta. Paikkaan, jossa lapset saisivat taas olla lapsia, vailla murhetta ja huolta huomisesta, turvassa.

Nyt kun me hyvinvointivaltiona olemme saaneet nauttia kaikesta hyvästä, mitä länsimainen ihmisoikeus- ja sivistysvaltio on on meille viime vuosikymmeninä tarjonnut, on aivan selvää, että on meidän vuoromme auttaa. Meillä on resursseja, taitoa, kykyä ja sydämen sivistystä. Meillä on ihmisoikeudet ja lähimmäisenrakkaus. 

Jo parituhatta vuotta sitten meille opetettiin, että kaikki mitä ihmisten tahdotte tekevän teille, tehkää samoin heille. Tai rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi. Nämä ikivanhat lauseet ovat ehkä ajankohtaisempia nyt, kuin milloinkaan aiemmin.

Se, että olemme syntyneet Suomeen, on täydellinen sattuma. Olisimme aivan yhtä hyvin voineet syntyä mihin tahansa muuhunkin maailman kolkkaan. Siksi ja juuri siksi, että olemme etuoikeutettuja, elämän arpajaisissa ässän saaneita, on nyt meidän vuoro. Vuoro auttaa. Emme kysy pitääkö, vaan kysymme, miten voimme auttaa, mitä voimme tehdä. 

Ja me olemme kysyneet ja tehneet. Olemme todella oikeasti halunneet osallistua ja auttaa. On haluttu kerätä ylimääräisiä vaatteita, kenkiä ja leluja. On tarjottu aikaa ja taitojamme. On lahjoitettu rahaa. Joku on avannut kotinsa ovet. Yritykset, yhteisöt ja yksityiset ihmiset ovat toimineet parhaaksi katsomallaan tavalla ja kukin omien resurssien mukaan. Ilman pakkoa ja lähimmäisenrakkaudesta.

Ihmiset, jotka tänne tulevat, tarvitsevat apua nyt. Me olemme sen ymmärtäneet ja toimineet. Suurella sydämellä sillä vastuulla, joka meillä sivistysvaltion asukkaina on.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…