Siirry pääsisältöön

Viivat asfaltissa

Olen järjestöihminen. Vapaa-aikaani käytän mielelläni järjestötoimintaan, jossa koen voivani vaikuttaa olemalla omalta osaltani rakentamassa parempaa maailmaa meille kaikille. Järjestötyö ottaa ja samalla antaa paljon ja on mieluisa osa arkeani.

On kuitenkin käynyt niin, että rakkaasta harrastuksestani on tullut hengenvaarallista. Hengenlähtö on ollut usein lähellä, jopa niin sanotusti hiuskarvan varassa. Olen joutunut pohtimaan vaihtoehtoja, mitä alan tehdä toisin, jottei se olisi niin vaarallista.

Mikä ihme voi olla niin vaarallista? Tässä tapauksessa matka kohteeseen.

Liikun vaihtelevasti autolla, pyörällä sekä jalankulkijana. Viime aikoina on tullut liikuttua jalankulkijana sekä pyöräillen, koska arjessa tapahtuva hyötyliikunta on paitsi terveellistä, myös ympäristön kannalta järkevää. Näin olen luullut mutta valitettavasti olen joutunut pohtimaan, josko olen ollut väärässä.

Terveyteni on ollut uhattuna useamman kerran. Kukureitilleni kuuluu Uudenmaantiellä suojatien ylitys. Ylittäessäni tietä toinen samaan suuntaan pysähtyvä auto antaa tilaa ja viereisellä kaistalla samaan suuntaan ajava yleensä kiihdyttää ja ajaa muina kuskeina yli suojatien lähes litistäen tietään ylittävän jalankulkijan. Tässä tapauksessa minut.

Liian monta kertaa tämä kuvio on toistunut. Ihmeellistä kyllä olen yhä hengissä, kiitos ennakointini ja varovaisuuteni sekä valppaana olevan suojelusenkelini.

Entä jos tilallani olisi lapsi? Pieni ihminen, joka vasta opettelee elämää ylipäätään. Osaako hän ennakoida ja varoa? Vastaus on nopea ja yksinkertainen. Ei osaa. Mahdotonta jo aivojen kehityksenkin kannalta. Kuka tahansa ymmärtää, miten karmeasti silloin käy.

Tämän hengenvaarallisen ongelman olen tavoittanut myös ratin takana ollessani. Haluan antaa tilaa jalankulkijoille, noudattaa liikennesääntöjä ja olla kohtelias, mutta en halua joutua tilanteeseen, jossa pysähdyttyäni suojatien eteen löydän suojatietä ylittämään lähteneen jalankulkijan konepelliltäni vain, koska viereistä kaistaa ajanut henkilö viis veisaa liikennesäännöistä ja muista ihmisistä.

Vaadin liikenteeseen parempia käytöstapoja. Ihmisten on saatava liikkua turvallisesti valitsemallaan kulkutavalla. Suojatien on oltava nimensä mukaan suojatie. Ilman ajattelevia autoilijoita suojatie on vain viivoja asfaltissa.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…