Siirry pääsisältöön

Senioripuistoja Turkuun


Ikääntyvän ihmisen liikkuvan arjen tukeminen on parhaita keinoja ylläpitää elinvoimaista ja virkeää elämää kotona omassa tutussa ympäristössä. Kuitenkin liikkumisen positiivisesta vaikutuksesta ihmisen toimintakykyyn on valitettavan vähän kirjauksia ja puhetta, kun mietitään ikäihmisen laadukasta ja tervettä elämää.
 
On tilastollinen tosiasia, että Suomessa tapahtuu vuosittain yli 7000 lonkkamurtumaa. Pahimmillaan murtumisen seurauksena menetetään pysyvästi mahdollisuus itsenäiseen elämään omassa tutussa ympäristössä ja joudutaan laitoshoitoon.  Murtumien ja laitoshoidon kustannukset ovat suuret, pelkästään yhden lonkkamurtuman hoitoon menee yhden senioripuiston välineiden hinnan verran euroja.
 
Ennaltaehkäisyyn tarvitaan lihaskuntoharjoittelua sekä tasapainoharjoituksia lisättynä tavalliseen arjessa tapahtuvaan liikkumiseen. Tähän tarpeeseen tule kaupungin vastata. 
 
Turku tunnetaankin monipuolisena liikuntakaupunkina. Ikääntyvien liikuntamahdollisuuksissa on kuitenkin laadullista vaihtelua asuinalueista riippuen. Kun uusia asuinalueita rakennetaan ja jo olemassa olevia liikuntapaikkoja uusitaan, tulisi ikäihmisten tarpeet ottaa huomioon rakentamalla ja korjaamalla esteettömiä ja helposti saavutettavia liikuntapisteitä, senioripuistoja. Esteettömyyden huomiointi tulisi olla keskeisessä osassa suunnittelua ja toteutusta.
 
Turun keskustan kehittämissuunnitelmissa tulee huomioida eläkeläisten suhteessa runsas asumistiheys alueella siten, että senioreille suunnattuja liikuntapaikkoja viheralueineen olisi suunnitelmissa mukana. Senioripuisto, jossa pääsee harjoittelemaan tasapainoa ja lihaskuntoa ulkoilmassa ei tarvitse paljoa tilaa, mutta tuo sitäkin enemmän terveyttä ja mielenvirkistystä käyttäjilleen. Senioripuistoihin investointi maksaa itsensä takaisin virkeillä ja hyväkuntoisilla ikäihmisillä sekä pienemmillä sairaanhoidon kuluilla.
 
Tällä hetkellä Turussa on ylipäätään vain muutama liikuntapaikka, joka on suunniteltu erityisesti senioreiden tarpeisiin. Jo olemassa olevissa puistokuntosalilaitteissa viihtyvät toki senioritkin, mutta  erityisesti senioreiden tarpeet huomioon ottavia liikuntapaikkoja tarvitaan lisää. Ikäihmisten liikuntapaikkojen tulee olla esteettömiä ja helposti saavutettavia ja sijaita lähellä kotia.
 
Nykyisellään Urheilupuistossa Karikon lenkin varressa on ikääntyneiden puistokuntosali. Tällainen puisto on erinomainen esimerkki liikuntapaikasta, jossa voi liikkua myös nuoremmat. Monen ikäiset käyttäjät ovat toisilleen rikkaus, kunnon ohella saa myös energiaa ja mielenvirkistystä lapsien ja nuorien kanssa ajatuksia vaihtaessa. Ruusukorttelissa on ulkoliikuntalaitteet, jotka ovat suunniteltu erityisesti ikääntyneiden käyttöön lihaskuntoa vahvistamaan. Laitteet ovat kaikkien kaupunkilaisten vapaassa käytössä. Teräsrautelan esteetön kenttä sopii myös ikääntyneiden kuntoiluun.
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…