Siirry pääsisältöön

Lasten tulevaisuus on aikuisten käsissä

 
Omituinen kuvajainen on jäänyt mieleeni. Tyhjät leikkipuistot, autiot pihat, puuttuvat lasten äänet. Vain autoja, liikkuvia aikuisia, auton kyydissä matkustavia lapsia.
 
Äkkiseltään luulisi, että lapsillemme on tapahtunut jotain. Piti oikein tarkastaa, että väärässä olen, kyllä meillä on lapsia. Peräti lähes 900 000 alle 14-vuotiasta koko Suomen alueella.
 
Kuitenkaan lapsia ei näy juuri missään. Hiljaista on kuin Pjongjangissa.
 
Koulujen porteilla on aamuisin ruuhkaa tungokseen asti, ei niinkään lasten ruuhkaa, vaan aikuisten autojen, jotta lapsi saadaan mahdollisimman lähelle koulua.
 
Koulun jälkeen lapset linnoittautuvat sohvalle ja avaavat jonkin elektronisen laitteen. Tai se on jo avattu koulusta kotiin tultaessa, kun ollaan pää roikkuen laitetta tuijottaen kuljettu kotiin. Kotona jämähdetään paikoilleen ja illalla ehkä käydään harrastuksessa autolla kuskattuna ja sitten taas vielä hetki ruutuaikaa ja nukkumaan.
 
Kaikkien ei tarvitse jättää puhelinta yöksikään, vaan viestittely ja muu pelaaminen jatkuu hyvän yön toivotuksen jälkeen pimeässä huoneessa. Aamulla sama toistuu.
 
Ei tarvitse ihmetellä, miksi pihat ovat hiljaisia ja autioita. Entinen höntsäkulttuuri pihaleikkeineen ja liikkumisineen on menneen talven lumia.
 
Lasten liikkumattomuus on jo niin iso asia, että siitä ei voi olla kantamatta huolta. Meillä on lähes kansallinen hätätila. Tämä kaikki näkyy nyt lasten ja nuorten kunnossa ja terveydessä sitten myöhemmin.
 
Alokkaiden Cooper-testitulokset ovat huonompia kuin koskaan. Jopa urheilua harrastavien lasten päivittäinen liikuntamäärä jää suositusten alle, sillä treeniaika ei yleensä täytä terveyden kannalta suositeltua kahden tunnin päivittäistä liikunta-aikaa. Puhumattakaan lapsista, jotka eivät harrasta liikuntaa.
 
Liikkumattomuuden kulttuuri on päässyt salakavalasti vallalle ja me aikuiset olemme sen sallineet ja sallimme. Heittäisin nyt pallon vanhemmille, jotta otettaisiin erityiseen tarkasteluun lasten ruutuaika ja se, mistä se on pois. Lastemme terve tulevaisuus on meidän aikuisten käsissä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…