Siirry pääsisältöön

Koulun alku

Koulun alku tuo moneen kotiin ja kouluteille vipinää. Liikenteessä on myös 59 000 uutta ekaluokkalaista.

Vanhemmilla risteilee mielessä monenlaisia ajatuksia. Tarhan portit on suljettu lopullisesti ja on aika avata uusi ovi koululaisena. Suuria tunteita, iloa, haikeutta, jännitystä, luopumista ja kasvamista on ilmassa. Mietitään, miten oma pieni pärjää ja oppiiko hän lukemaan. Vanhempia lohduttanee tieto, että pärjää ja oppii lukemaankin kyllä, opetuksesta huolimatta.

Tänä syksynä myös koko peruskoulu on uuden edessä. Uuden opetussuunnitelman käyttöönotto tulee muuttamaan koulun arkea enemmän, kuin vanhat opsit yhteensä.

Liikunnan ja arkiliikunnan ystävää ilahduttaa uudessa opetussuunnitelmassa se, että lasten liikkumiseen on kiinnitetty aivan uudella tavalla huomiota. Liikkumisen ilo ja riemu ja liikunnallinen elämäntapa pyritään saamaan luontevaksi osaksi lasten elämää.

Liikuntatuntien ulkopuolella tapahtuva liikkuminen on jatkossa osa arkea tunneilla ja välitunneilla. Paljon hyvää tapahtui kouluissa jo ennen uutta opetussuunnitelmaa, mutta yhdessä uudet ja vanhat käytännöt ovat luomassa vielä parempaa ja terveempää pohjaa lasten tulevaisuuteen.

Monessa koulussa jo viitataan seisten, käytetään jumppapalloja istuimina, ikkunatasoja ´sähköpöytinä´ mahdollistamassa seisoen työskentelyn. Tehtäviä tehdään jumppa-alustalla lattialla ja taukovoimistellaan oppilaiden itse suunnittelemien liikkeiden kanssa. Oppilaille mahdollistetaan toimia ja oppia parhaiten omaa tyyliä tukevasti. Toinen oppii seisten, toinen lattialla maaten, kolmas hyppien.

Oppimista tapahtuu enenevässä määrin myös koulun seinien ulkopuolella. Lähiluonto tai koulunpiha on yhtä hyvä oppimisympäristö kuin perinteinen luokkahuone. Tablettien tai kirjojen kanssa voidaan lähteä ulos oppimaan. Liikkuminen on luonnollinen osa opiskelua ja liikkuva lapsi on myös paremmin oppiva lapsi.

Liikkuva koulu-hanke on aloittamassa kouluissa lasten liikuttamisen lisäämistä omalta osaltaan.
Hallituksen kärkihankkeen tavoitteena on saada tunti liikuntaa jokaiseen koulupäivään. Hieno tavoite, joka konkreettista näkymistä kouluissa jo odotellaan innokkaina.

Kun tähän kaikkeen lisätään vielä kotien aktiivisuus, ollaan jo hyvässä liikkeessä. Haastakin kaikki vanhemmat syksyllä liikkumaan lasten kanssa. Metsät, lähiliikuntapaikat, puistot sekä pyöräily, kävely ja perinteiset pihaleikit höntsäilyineen tarjoavat ilmaista liikettä koko perheelle.

Terveyden kannalta on aivan sama, liikkuuko leikkien pihassa vaiko ohjatusti urheiluseurassa. Pääasia on että liikkuu ja syke nousee. Tehdään tästä syksystä kaikenikäisten iloinen liikunnan, leikkimisen, oppimisen ja yhdessä tekemisen syksy.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…