Siirry pääsisältöön

Uusi opetussuunnitelma

Uusi Ops2016 on ollut kouluissa käytössä kohta kaksi kuukautta. Vanhempainillat on pidetty ja opsia makusteltu. Vanhemmille nykykoulua on avattu perustelemalla, miksi todistuksen saa vasta keväällä ja miten numeroita ei anneta kuin vasta ennen yläkoulua. On puhuttu koodaamisesta, digiloikasta ja liikkuvan koulun tärkeydestä. On selitetty  ilmiöviikkoja, projekteja  ja monialaisia oppimiskokonaisuuksia itsearviointeineen. Kaikkea tätä ja paljon muuta.

Vanhempien huoli siitä, miten tässä kaikessa kehityksen kelkassa pysyy mukana, kun ei edes tunnista pienen alakoululaisen koulupäivän sisältöjä, saati kaikkea, mitä digimaailma on tuonut tullessaan on aiheellista ja todellista. Lapset tuntuvat monessa asiassa paljon aikuisia taitavammilta.

Huoltajaa lohduttanee tieto, että koulu hoitaa kyllä nämä kaikki ja paljon muutakin. Kodille on varattu tässä kaiken keskellä toinen rooli.

Uuden keskellä korostuu kodin opit. Miten tärkeää on ihan perinteiset taidot, elämän perusarvot ja yleissivistys. On totta, että tulevaisuuden taidot ja niiden hallinta myöhemmin työelämässä vaatii kaikkea yllämainittua, mutta ilman hyviä käytöstapoja ja toisen ihmisen ja elämän kunnioittamista ylipäätään, ei kovin pitkälle pötkitä. Vanha viisaus siitä, miten nykyajan ymmärtäminen ja tulevaisuuteen suuntautuva toiminta vaatii pohjakseen historian ymmärrystä ja sivistystä, pätee edelleen.

Se, että luetaan kirjoja lapselle ja ollaan mallina lukevasta aikuisesta, kannustetaan lasta lukemaan kirjoja, opetellaan analysoimaan luettua myös kriittisesti keskustellen, opetellaan ilmaisemaan itseään kirjoittamalla puhumisen ohessa,  käytöstapoja ja toisen ihmisen ja elämän ylipäätään kunnioittamista unohtamatta on merkityksellistä.

Lapset ovat edelleen lapsia, joiden elämä rakentuu varsin yksinkertaisista palikoista.
Riittävä lepo, ravinto, aikuisen läsnäolo ja lapsen tunne siitä, että hänestä välitetään ja hänestä ollaan kiinnostuneita on edelleen tärkeitä, suorastaan välttämättömiä tasapanoisen kehityksen turvaamiseksi.

Hyvä vanhemmuus ei ole salatiedettä eikä vaadi tietoa koodaamisen tai monialaisten oppimiskokonaisuuksien lainalaisuuksista. Annetaan lapsille aikaa ja annetaan tunne, että riittää, on rakas ja tärkeä. Siinä sivussa opetetaan sitä kaikkea muuta, mitä koulussa sitten tuetaan uudella hienolla opsilla.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…