Siirry pääsisältöön

Päihdeäidit pakkohoitoon

Suomessa syntyy joka vuosi tuhansia lapsia, jotka ovat altistuneet äidin päihteiden käytölle. Syntyneistä noin 600-1000 lasta ovat sikiöaikana vaurioituneet äidin päihteiden käytön seurauksena. Noin 5000 sikiön terveys on vaarassa äidin päihteiden käytön vuoksi. Syntyneistä lapsista useampi sata on alkoholin vaurioittamia FASD-lapsia.
 
Kaikkia vaurioita ei pystytä syntyneellä lapsella tunnistamaan ja kyseessä hyvin monitahoinen ongelma- ja vauriokokonaisuus, joka on estettävissä, mikäli tukitoimet ja riittävä hoito on saatavilla, tarvittaessa jopa äidin tahdon vastaisesti.
 
Parasta olisi päihdeäitien vapaaehtoinen hoitoon hakeutuminen, tällöin olisi myös motivaatiota sitoutua hoitoon. Jos hoitoon ei löydy halua, on meillä oltava laki, joka toteutuessaan suojelee syntymätöntä lasta sikiöaikaisen päihteiden käytön vaurioilta ja syntymän jälkeisiltä vieroitusoireilta.

Päihteiden käytön vaurioittama lapsi kantaa sikiöaikaansa loppuelämän mukanaan erilaisten kehityshäiriöiden muodossa.
 
Syntymättömän lapsen oikeudet ovat meidän yhteiskunnan velvollisuuksia. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa edellytetään lapsen kehittymisen edellytyksien turvaamista mahdollisimman täysimääräisesti. Saman sopimuksen mukaisesti lapsella on oikeus erityiseen suojeluun heikon ja haavoittuvan asemansa vuoksi.

Yhteiskunnalla oltava riittävät valmiudet ja resurssit toimia lapsen parhaaksi. Pakkohoidon toteutuessa äiti on lapsen syntymän hetkellä päihteetön. Päihteetön alku lapsen kanssa voi mahdollistaa myös jatkossakin lapsen ja äidin elämän yhdessä ilman välitöntä huostaanottoa. Äidille tämä on myös mahdollisuus uuteen päihteettömään elämään ilman taakkaa siitä, mitä vaurioita oma päihteiden käyttö on tehnyt lapselle.
 
Tilanteessa, jossa vapaaehtoiset hoitomuodot eivät tavoita päihdeäitiä, tulee olla mahdollisuus pakkohoitoon. Lapsella on oikeus päihteettömään elämään aivan elämän alusta asti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdolli…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…