Siirry pääsisältöön

Kirjastopalveluista ja lukemisesta

Minusta on ilmeisesti tullut jankuttaja. Jaksan toistaa lukemisesta kysymistä ja keskustella lukemisesta loputtomiin.

Vanhempaintapaamisestani ei pääse huoltaja pois ellei ole kattavasti määritellyt lapsen lukemista kotona ja myöskin sovittu toimenpiteistä, miten lukemista voidaan tarvittaessa tehostaa. Jankutus kannattaa, sillä sujuva lukeminen on ensiarvoisen tärkeä taito ei vain koulussa, vaan koko elämässä pärjäämisen kannalta.

Lukemaan oppii vain lukemalla ja sujuva lukeminen saavutetaan lukemalla paljon. Asia, josta kannattaa jankuttaa, sillä olen omin silmin nähnyt vuosien varrella, mitkä ovat lukevan lapsen vahvuudet. Lapsen kannustaminen lukemaan on satsaus hänen tulevaisuuteen. Kirjaimellisesti.


Ensiarvoisen tärkeää on, että lapsella on pääsy kirjastoon kirjojen ja lukemisen mahdollistavan aineiston äärelle. Kunnan tulee tarjota kirjastopalvelut helposti saatavasti lähikirjastoina ja kirjaston käytön tulee pysyä maksuttomana. Siten mahdollistetaan kaikille lapsille mahdollisuus vahvistaa lukutaitoaan taustasta riippumatta. Pienikin maksu rajaisi jo sivistyksen perustan, sujuvan lukutaidon, vain osan ulottuville. Kirjastopalvelut ovat sivistyksen perusta ja laittamalla ne maksulliseksi alamme rapauttaa omaa sivistystämme. Meillä ei ole siihen varaa. Kirjastopalvelut ovat kansansivistyksen pohja.Laadukkaiden lastenkirjojen tulee olla edustettuna valikoimissa riittävin määrin. Vuonna 2015 Suomessa julkaistiin 926 lastenkirjaa, joista kotimaisia oli 412. Kirjoja on kuvakirjoista tietokirjoihin. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

Kuitenkin se, että kirjoja on hyllyssä ei yksin riitä. Mieluisan kirjan on vielä löydettävä lukevan lapsen käteen. Tässä on tehtävää sekä vanhemmilla, koululla että kirjastolla.

Lukeva aikuinen on hyvä malli lapselle. Moni asia opitaan matkimalla eikä kirjojen lukeminenkaan tee tässä poikkeusta. Lisäksi lapsi on vietävä kirjastoon. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä enemmän tämä tehtävä jää kodin vastuulle. Vielä koulun ensimmäisinä vuosina lapsi hyötyy ääneenkin lukemisesta ja ääneen lukemisen voi aloittaa jo vauvalle. Lapsi jolle on luettu ja joka myöhemmin lukee itse pajon, omaa teini-ikäisenä 50000-70000 sanaa kattavan sanavaraston. Nuori joka ei lue, omaa vastaavasti noin 16 000 sanaa. Sanavaraston laajuus näkyy kaikessa kirjoittamisessa, puheessa sekä oppimisessa.

Koulussa opettajien on huolehdittava ja kannustettava, että lapset lukevat. On monenlaisia mahdollisuuksia kannustaa lasta lukemaan ja Lukupolku on tästä yksi oiva esimerkki. Sen tekemiseen tarvitaan kodin, koulun ja kirjaston yhteistyötä. Lukupolulla eteneminen on innostavaa ja palkitsee tekijänsä aina paremmalla lukutaidolla.

Pidetään sivistyksestämme huolta, kannustetaan kaikki lapsia lukemattomiin maailmoihin. Suuret seikkailut odottavat hyllyillä lukijaansa.
.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikettä nivusiin

Liikunnan lisääminen arkeen on asia, josta ei voi liikaa puhua aikana, jolloin lapset ja aikuiset liikkuvat arjessa yhä vähemmän. Urheiluseuroissa liikkuminen ohjatun liikunnan parissa on kasvamaan päin, mutta drop out-ikä on alenemassa ja vallalla on istumisen kulttuuri. Istumme yli puolet valveillaoloajasta. 
Vähäisen liikkeen vaikutukset kansanterveyteen ovat huomattavat. Terveytemme vaatii liikkeen lisäämistä ja toimenpiteitä istumisen vähentämiseksi olisi saatava aikaan kaikilla tasoilla. 
Toimintakulttuurien muutokset ovat monesti hitaita, mutta mahdollisia ja vaativat toteutuakseen päätöksiä ja tahtotilaa asian korjaamiseksi. 
Kouluissa on kautta aikojen istuttu lähes paikoillaan kaikki oppitunnit välituntien tauottaessa hetkellisesti istumista. 
Omassa luokassani aamut aloitetaan reippaalla hyvän huomenen toivotuksella seisoen. Ja kun yleensä opettaja pyytää lapsia istumaan, meillä todetaan, että saa jäädä myös seisomaan. Moni haluaa jäädä.
Luokassani on jo useamman vuoden aj…

Viimeinen kampanjapäivä ja kiitos!

Upea aurinkoinen viimeinen kampanjapäivä sujui iloisissa tunnelmissa. Aamu alkoi esitteiden jaolla jatkuen ihmisten tapaamisilla K-Supermarket Hirvensalon edustalla. Hirvensalosta matka jatkui keskustaan, jokirantaan ja kaupungintalon pihalle, jossa oli Kokoomuksen lättykestit. Tiimiä oli myös Yliopistonkadun vaalimökillä sekä mainosten jaossa. Illalla vielä jaoimme viimeiset mainokset.

Paljon kohtaamisia, ihmisten kuulemista. Se on tässä kampanja-ajassa ollut parasta. Kuunteleminen.
Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui vielä tsemppaamaan meitä keskustaan. Onnea on kun puolueella on hyvä puheenjohtaja. Petterille iso kiitos!


Ike kävi myös tervehtimässä.


Kuvassa tiimiäni, ihana Rita on upeasti huolehtinut päivystyksestä Yliopistonkadun vaalimökillä.

Kiitollisella mielellä kuluneesta keväästä ja kaikista hyvistä kohtaamisista ja ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi käyttäneet omaa vapaa-aikaansa tehden vaalityötäni. Koen olevani onnekas ja etuoikeutettu. Lupaan käyttää saamaani luottamus…